Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.

Ar-Rashid الرَّشيدْ

Allah subhanahu wa ta’ala a spus,
Și dacă te vor întreba robii Mei despre Mine, [spune-le] Eu sunt aproape, răspund rugii celor care Mă cheamă, atunci când Mă cheamă, dar și ei să-Mi răspundă și să creadă în Mine. Poate că ei vor fi bine călăuziți! (2:186)

Atributul "Ar-Rashid" este derivat din Rushd, cuvântul său rădăcină, ceea ce înseamnă: îndrumare, neprihănire și corectitudine, antiteza înfrângerii și înverșunării. Originea lui acceptă două posibilități: Ar-Rashid, ceea ce înseamnă același lucru cu Ar-Rashid, Cel Înțelept, așa că înțelept este El că nimic din faptele Sale nu poate fi considerat risipitor sau greșit. Celălalt este că ar putea însemna același lucru ca și Al-Badee, adică El îi conduce pe slujitorii Săi, pe calea cea bună. Ar-Rashid este cel al cărui conducere a tuturor afacerilor își atinge obiectivele fără ca nimeni altcineva să Îl conducă sau să-L asiste, care nu este altul decât Allah. Al-Rashid place pe oricine dorește, oferindu-i îndrumarea Lui, făcând pe oricine dorește să fie mizerabil, distanțându-l de îndrumarea Lui. El este Cel în a cărui management nu există nici o cadere, iar în evaluarea căruia nu există nici o greșală.
Ar-Rashid se caracterizează prin perfecțiune completă, marea înțelepciune, orientare finală. El este cel al cărui conducere a tuturor afacerilor atinge scopul final și succesul. Își călăuzește creaturile și îi conduce la ceea ce este mai bine pentru ei. El îi călăuzește prin înțelepciunea Lui față de atingerea bunăstării lor în viața acestei lumi și în viața viitoare. Ar-Rashid i-a făcut pe aceia cu care El este fericit, fericiți, care și-a îndrumat prietenii spre El; nu există nici o neglijență în conducerea Sa a afacerilor și nici în evaluarea Lui, și El este cunoscut pentru dreptatea și favorurile Sale.
Ar-Rashid este al-Murshid, Cel care inspiră îndrumarea corectă pentru cei care Îl ascultă și El a condus toate ființele la îndrumarea Lui, Celui al cărui frânghie este puternică, al cărui poruncă este înțeleaptă. În Surat al-Kahf, citim următoarele versete,
"Doamne, dă-ne nouă îndurare de la Tine și orânduiește-ne nouă lucrurile noastre așa cum este drept!" (Coran, 18:10)

"... aceluia pe care El îl duce în rătăcire tu nu-i vei găsi nici un ocrotitor călăuzitor" (Coran, 18:17).

Dacă un servitor al lui Allah dorește să fie pe drumul cel bun, îndrumarea lui va fi proporțională cu gestiunea lui la îndeplinire a obiectivelor sale seculare și religioase. El trebuie să se ocupe de Domnul său, Ar-Rashid, într-un mod în care se bazează în mod corespunzător pe Domnul său să-l ghideze. Domnul său îl va conduce apoi să-și reformeze propriul sine în primul rând, să-și îndrepte toate afacerile spre El și să se refugieze cu El ori de câte ori îl atinge răul și se roagă pentru ajutorul Lui ori de câte ori este afectat, așa cum Allah i-a spus lui Moise:
Spune: "Poate mă va călăuzi Domnul meu către o dovadă mai puternică decât aceasta, [pentru profeția mea]!" (Coran, 18:24).

Astfel trebuie să se comporte un servitor al lui Allah; atunci când se trezește, el trebuie să se bazeze pe Domnul său și cu orice problemă se confruntă el, el trebuie să caute ajutorul lui Allah în privința ei, apoi să aștepte semnalul pe care inima lui o va primi la aceasta. El îl va ajuta apoi să facă tot ce are nevoie și va fi suficient pentru el în legătură cu toate afacerile sale. Dacă face invers decât îl călăuzeste Allah, atunci îl va mustra, astfel încât să știe că Domnul său l-a descoperit că este insolent, de aceea renunță la încrederea în sine și a propriei sale minți și înșelăciuni.
Un slujitor al lui Allah trebuie să-și amintească adesea atributul "Ar-Rashid" și să se agațe de semnificația sa, astfel încât el să poată fi condus la comportamentul lăudabil și atunci Allah îi va da înțelepciune și va da binecuvântările Sale asupra lui.