Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.

Al-Wajid الْوَاجِدْ

Allah a spus:
"Acela care săvârșește un rău sau este nedrept cu sine însuși iar apoi se roagă lui Allah de iertare, acela Îl va afla pe Allah Iertător, Îndurător [Ghafur, Rahim]." (Coran 4:110).

Cuvantul de bază al lui "al-Wajid" este "jidda", abundența și independența. Al-Wajid este cel mai cunoscut:
"Nu te-a găsit pe tine nepăsător și te-a călăuzit?" (Coran, 93:7);

"... Însă el Îl găsește acolo pe Allah, care îi va plăti întreaga lui socoteală" (Coran, 24:39).

Expresia "el Îl găsește pe Allah" înseamnă "el află că Allah ..." Al-Wajid are totul; Nu îi lipsește nimic; El nu este niciodată incapabil să facă ceea ce Îl place. Al-Wajid este Cel de la care cunostintele nu scapa deloc; nu uită nimic. El este opusul celui care a pierdut totul. Al-Wajid nu-I lipsesc nici lucrurile necesare, nici vreuna dintre cerințele legate de divinitate și perfecțiunea sa; El nu este altul decât Allah, cel Înalt.
În acest sens, El și numai El este Absolutul al-Wajid. Oricine, în afară de El, care poate avea unele dintre atributele perfecțiunii, încă îi mai lipsesc câteva lucruri, nu este numit wajid deloc.
Al-Wajid are cu El tot ce vrea și dorește; El poate afecta decizia Sa; El știe totul și El determină totul; El este capabil să facă totul; Nimic nu depășește puterea Lui; Statutul lui este sublim. El este cel mai onorat; Puterea Lui este cea mai perfectă; El dă bogăție și generozitate.
Cuvântul rădăcină al acestui atribut are multe alte semnificații, cum ar fi: aflarea a ceva prin puterea simțurilor, atingerea unui punct sau a unui scop, existența a ceva, realizarea mentală.