Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.

Al-Qabid الْقَابِضْ

Allah a spus următoarele în Sfântul Qur'an:
"... Allah micșorează sau mărește [darul Său]..." (Coran, 2:245).

Lingvistic, qabd, verbul rădăcină al "al-Qabid" înseamnă: a lua, a ține, a prinde, a manevra și așa mai departe. Înseamnă a ține ceva cu mâna, cum ar fi un mâner de sabie, etc. Este vorba de o modalitate de a lua cu forța controlul asupra a ceva sau cineva. Allah Atotputernic a spus următoarele în acest sens:
"... Allah micșorează sau mărește [darul Său]..." (Coran, 2: 245),
adică El strânge, reține, susținerea Lui pentru unii, în timp ce o amplifică pentru alții.
"Al-Qabid" înseamnă: "Acela care ține sufletele prin supunerea lor, spiritele făcând dreptate în privința lor, mijloacele de susținere prin înțelepciunea Lui și inimile, făcându-le să se teamă de slava Lui". Al-Qabid este Cel care face ca sufletele să fie luate de la trupurile lor, casele lor temporare, în momentul morții. Îngerul care ia sufletele departe (adică qabidul) este numit în islam "Azra’il".
Al-Qabid este Acela care ține de inimile, Care le controlează, Care le izolează prin lipsa lor de cunoaștere, prin propriile lor depășiri. Este Cel care ia unele inimi, așa că El le dezvăluie măreția și gloria Lui. El mulțumește alte inimi prin mijloacele prin care El se apropie de ele din propria Lui Îndurare, Generozitate și Frumusețe. Al-Qabid este Cel care vă dezvăluie gloria Lui, așa că vă protejează; El este cel care te face să te temi fiind la distanță de El.
Al-Qabid este Cel care controlează întregul cosmos; În versetul următor, El face referire la controlul Lui asupra pământului:
"… întregul pământ va fi [în] pumnul Său, iar cerurile vor fi adunate în dreapta Sa." (Coran, 39:67).

Atotputernicul nu are nici dreapta, nici stânga; El nu are mâini deloc; aceasta este doar o figură de vorbire care denotă controlul total al Lui asupra cerurilor și a pământului și asupra tuturor lucrurilor din ele.
Expansiunea pământului este făcută de El în timpul vieții acestei lumi; spune El,
"Oare nu am făcut Noi pământul un pat?"
(Qur'an, 78: 6), care înseamnă întins ca un covor. În Ziua Judecății, pământul va fi și el acolo, dar va arăta destul de diferit de aspectul său prezent ... Totul despre modul în care va arăta și ce se va întâmpla deasupra și dedesubt este detaliat în cărțile de hadith, în tradiții. Al-Qabid apreciază actele de caritate; A fi caritabil înseamnă să fii un slujitor adevărat al lui Dumnezeu, un om binecuvântat. El spune:
"... Allah primește căința de la robii Săi și acceptă milostenii " (Coran 9:104).
El le strânge inimile, adică pune greutăți grele asupra lor, poveri de teamă și îngrijorări, de teamă sau de aspirație, iar El le și ușurează.