Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.

Al-Muqaddim الْمُقَدِّمْ

Allah a spus:
"Pentru ca Allah să-ți ierte păcatele tale, cele care au fost și cele care vor veni, să-și împlinească binefacerea Sa asupra ta și să te călăuzească pe un drum drept." (Coran 48:2).

Din punct de vedere lingvistic, taqdeem, cuvântul rădăcină al acestui Atribut, înseamnă avansarea, promovarea sau preferința; "Al-Muqaddim" înseamnă: Cel care prezintă lucrurile și le plasează în locul lor. Oricine merită să fie avansat, preferat sau favorizat față de ceilalți, Atotputernicul, al-Muqadim, îi avansează rangul sau statutul.
Și El avansează pe cei vii, fiecare în conformitate cu sinceritatea lui de a se închina Lui, protejându-i împotriva căderii în neascultarea de El. Al-Muqaddim de la începutul timpului a înaintat pe cei pe care îi iubește și i-a făcut fericiți prin înțelegere și judecată sănătoasă. El preferă pe cei care cunosc celora care nu le cunosc. El deschide porțile adevăratei convingeri (iman) pentru toată lumea. El preferă oamenii peste toate celelalte, făcându-i pe ei Imami. El avansează, preferă, favorizează învățații asupra oamenilor ignoranți, făcând prima parte ca niște stele îndrumând pe ceilalți spre neprihănire.
El a avansat de la bun început pe Trimisul lui Allah și îl va avansa la sfârșit, în viața de apoi. El a luat un legământ de la toți aceia pe care El i-a trimis în această lume:
"... dacă va veni la voi un trimis pentru a întări ceea ce aveți, voi trebuie să credeți în el și să-l sprijiniți!" (Coranul 3:81).

El l-a avansat și la Laylatul-Isra, Călătoria de Noapte. Muhammad a condus toți ceilalți profeți în rugăciunile congregaționale.
Sfântul Qur'an afirmă următoarele:
"Nu vă certați în fața Mea! Eu v-am trimis amenințarea mai înainte!" (Coran, 50:28).
Muhammad , cel mai onorat dintre toți profeții, așa cum îi privesc musulmanii, se bucură de un statut deasupra celorlalți profeți, pace fie asupra lor. Următorii în statut sunt prietenii lui Allah, al căror statut este mai mic decât cel al profeților.
Al-Muqadim, prin urmare, avansează pe oricine Îl place din cauza pietății și a frecvenței de a se întoarce la El, în calea Lui, făcându-le veridice; El răspunde în mod favorabil la motivele lor. Și al-Muqaddim avansează pe cei vii care se închină Lui în rânduri (atât în această viață, cât și în cea viitoare), protejându-i împotriva nesupunerii sau nemulțumirii Lui.