Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.

Al-Mubdi' الْمُبْدِئْ

Allah, Gloria și Înălțarea sunt ale Lui, a spus,
"... Așa cum am făcut Noi prima făptură, o vom face din nou. Aceasta este o promisiune pe care Noi am făcut-o și pe care o îndeplinim." (Coran 21:104).

Atât "al-Mubdi", cât și "al-Mu’id" se numără printre atributele lui Allah, iar majoritatea celor care le-au discutat le-au discutat împreună.
În Surat al-A'raf citim următoarele:
"Spune: “Domnul meu a poruncit numai dreptatea! [Și vă poruncește vouă]: Întoarceți-vă fețele voastre la toate locurile de Rugăciune și invocați-L pe El cu credință adevărată în religia Lui! Precum v-a creat El, așa vă veți întoarce." (Coran, 7:29).

Și în Surat al-Naml citim:
"Nu este El Cel care a început înfăptuirea [omului] și apoi îl va face din nou? Oare Cine este Cel care vă dă din cer și de pe pământ cele de trebuință traiului? Oare există altă divinitate alături de Allah? Spune: “Aduceți dovada voastră dacă voi sunteți cei care grăiesc adevărul!”" (Coran 27:64).

În Surat Al -Ankabut, citim acest verset:
"Spune: “Umblați pe pământ și vedeți cum [Allah] a început creația! Tot astfel va crea Allah făpturile din nou, căci Allah este peste toate cu putere." (Coran, 29:20).

Surat Ar-Rum menționează aceste Atribute în două locuri:
Allah creează făptura, apoi o face din nou, apoi la El veți fi aduși înapoi. (30:11)
El este Cel care creează prima oară făpturile și apoi le face din nou - și aceasta este și mai ușor pentru El - și a Lui este pilda cea mai înaltă din ceruri și de pre pământ și El este Atotputernic [și] Înțelept [Al-'Aziz, Al-Hakim]. (30:27)

În Surat al-Buruj, citim:
"El este Cel care face prima oară [creația] și El este Cel care o face din nou." (Coran, 85:13).

Din punct de vedere lingvistic, cuvântul rădăcină al acestui atribut înseamnă să începeți, să inițiați. Allah începe, inițiază, creația tuturor ființelor și care le aduce în existență. În Surat Saba, citim următoarele:
" ... Minciuna nu mai poate să înceapă, nici să mai revină [vreodată]!" (Coran, 34:49).
Acest verset poate fi parafrazat astfel: "Ce poate iniția falsitatea și ce o poate aduce înapoi?"
Al-Mubdi a creat cosmosul fără un model anterioar, Care a creat toate lumile într-o manieră perfectă, Care inițiază dăruirea și ajutorul servitorilor Săi, dovedind că este cel mai bine să se bazeze pe el.
Cel care își amintește atributul "al-Mubdi" trebuie să-i caute iertarea ori de cîte ori își amintește de El și să rămînă mereu atent în timp ce se roagă la El.