Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.

Al-Kabir الْكَبِيرْ

Citim următoarele în Sfântul Qur'an:
"atunci zic ei: “Ce a spus Stăpânul vostru?” Și ei răspund: “Adevărul! El este Cel mai Înalt [și] Cel Mare!” [Al-'Aliyy, Al-Khabir]." (Coran, 34:23).

Din punct de vedere lingvistic, cineva care este kabeer este o persoană grozavă, demnă, distinctă. Allah, Glorificat și Înălțat este Numele Lui, este mai mare decât orice și oricine, și El este Cel Cu adevărat Mare, Cel care este Mare pe meritele Sale, în calitățile și esența Sa, fiind mai presus de oricare dintre creaturile Lui; "Nu este nimic asemănător cu El".
El este Cel care are toată Slava, Mărirea, Onoarea și Sublimitatea. El este mai presus de ceea ce ființele pe care El le-a creat Îl concep să fie. El este prea mare pentru a fi descris sau acțiunile Sale să fie înțelese. Cel Atotputernic a spus:
Însă judecata este la Allah Cel Înalt [și] Mare [Al-'Aliyy, Al-Kabir]. (40:12)

Și slăvește-L pe El. (17: 111)

Pe Domnul tău preamărește-L. (74:3).

A Lui este mărirea în ceruri și pre pământ. (45:37)

Atotputernicul a fost laudat cu caracteristici de acest gen:
Una este Al-Kabir. Celălalt este Al-Mutakabbir, a cărui explicație a fost deja tratată. Al treilea este Al-Akbar ca la 9:72:
"... Însă mulțumirea lui Allah este și mai mare" (Coranul 9:72),
iar în 29:45:
"... Iar pomenirile lui Allah sunt lucru și mai mare".

Dar nu a fost folosit în Coranul Sfânt ca o referire la Atotputernicul, dar apare ca un atribut al Său în Sunnah, cum ar fi zicala noastră: Allahu Akbar! Al patrulea este al-Kibriya "; Allah a spus:
"A Lui este mărirea..." (Coran, 45:37).

Deci, să discutăm aceste Atribute:
În ceea ce privește Al-Akbar, există două modalități de a se uita la El: în primul rând, El este mai mare decât orice altceva în existență. Este posibil să vedeți "Allahu Akbar!" pe care musulmanii o pronunță audibil atunci când spun rugăciunile lor, ceea ce înseamnă că Allah este mai mare decât oricine sau altceva; prin urmare, mintea omului nu va fi ocupată de nimeni sau de altceva în afară de El, nici inima lui nu este legată de nimeni sau de altceva în afară de El.
"Allahu Akbar!" Este o declarație derivată din "Al-Kabir" și este pronunțată pentru a iniția rugăciunile obligatorii, în timpul rukoo’, sujood sau qiyam, adică atunci când se pleacă, se prosternează sau se stă în picioare în timpul rugăciunilor obligatorii. Se numește "takbeer", Glorificarea lui Al-Kabir, Cel Mare, Cel Mai Mare. Takbeer este necesar în mai multe rânduri, cum ar fi athan, iqama, rugăciuni, ambele sărbători, rugăciuni funerare, după ce au văzut Ka'ba, au aruncat pietrele [în timpul pelerinajului] și au anunțat timpul pentru jihad, război sfânt.
Trimisul lui Allah spune că inițiază ceva de importanță cu "Allahu Akbar!"
Ibn Abbas este citat spunând că Mesagerul lui Allah obișnuia să-i învețe pe companionii săi o rugăciune prin care să poată evita toate afecțiunile și tipurile de febră care spunea: "În numele lui Allah Al-Kabir, căutăm adăpost la Allah al-Azim de Răul oricărei vene febrile și din focul din infern."
Atributul "Al-Kabir" este repetat de cinci ori în tot textul sfântului Qur'an.