Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.

Al-Hayy الْحَيّْ

Cel Atotputernic a spus:
"Și nu este această viață lumească decât joacă și glumă, însă în Lumea de Apoi este viața cea adevărată! Dacă ei ar ști!" (Coran, 29:64).

El a mai spus,
"Și încrede-te în Cel Veșnic Viu, care nu moare niciodată, și înalță-I Lui laudă! El este Bineștiutor al păcatelor robilor Săi." (Coran, 25:58).

Viața este antiteza morții. Allah aduce viața înapoi într-o țară "moartă": face ca vegetația să crească în ea; El îi aduce viața prin ploaie. Când o discutăm ca un atribut al celui Atotputernic, înseamnă că El este cel care trăiește mereu și care este auto-susținător de-a lungul timpului și va continua să fie pentru totdeauna. Fiecare ființă vie, alături de El, nu este în viață singură; ea însăși nu-și întreține viața; mai degrabă, viața lui este susținută de Al-Hayy. Al-Hayy nu moare niciodată. Sfântul Coran afirmă următoarele în Surat al-Zumar:
"Tu vei muri [într-o zi] și vor muri și ei [într-o zi]." (Coran, 39:30).

Al-Hayy este Făcătorul, Conștientul; orice lucru fără origine sau conștiință este mort. Cel mai mic grad de conștientizare este conștientizarea propriului sine. Orice lucru care nu este conștient de sine este un obiect mort neînsuflețit. Allah este Cel Viu Absolut și fiecare și tot ce trăiește alături de El trăiește în funcție de gradul de conștientizare al Lui.

Al-Mumit vă face să moară inima când nu reușiți să-L amintiți și sufletul să moară atunci când vă permiteți continuu să alunecați de pe calea cea dreaptă și mintea voastră să moară când permiteți dorințele voastre să preia controlul. Al-Muhyi aduce viață inimilor celor care știu și care se supun în mod voluntar Lui, în timp ce al-Mumit provoacă moartea [spirituală] a celor care merg împotriva voinței Lui.