Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.

Al-Basit الْبَاسِطْ

Din punct de vedere lingvistic, "Al-Basit" înseamnă: cine își întinde mîna, fie ca un gest de bunăvoință (pentru a da mâna cu altcineva), sau altfel (să rănească pe altcineva, sau prin provocarea de daune asupra proprietății sale sau a propriului său sine). Poate fi aplicată literal sau metaforic. Atotputernicul, de exemplu, l-a citat pe Cain, fiul lui Adam, spunând fratelui său Abel:
"De vei întinde tu mâna spre mine ca să mă omori..." (Coran, 5:28).

De asemenea, înseamnă: să vă rog. Conform unei tradiții, Trimisul lui Allah a spus:
Al-Basit este Cel care mulțumește sufletele făcându-i fericiți și încântați. El este Cel care plantează semințele vieții în trupuri pentru a semnaliza începutul vieții în ele. El, la momentul învierii, le redă viața înapoi pentru a arăta oamenilor, în viața de apoi, ceea ce făceau în timpul vieții lor temporare în această lume.
Atributul "Al-Basit" nu există în textul Sfântului Qur'an, totuși derivatele lui cu siguranță o fac; acestea sunt exemple în care există astfel de derivate:
Dimpotrivă, mâinile Lui sunt larg deschise și El dăruiește după cum voiește. (5:64)

Și Allah v-a făcut vouă pământul ca un covor. (71:19)

Allah este Cel care trimite vânturile și ele ridică nori, iar El îi risipește pe cer, așa după cum voiește, și îi face pe ei bucăți și vezi atunci ploaia cum iese din mijlocul lor. Iar când îi atinge cu ea pe cine voiește El dintre robii Săi, iată-i pe ei cum se bucură, (30:48)

Sfântul Qur'an vorbește despre decorarea corpurilor cu putere:
"... și v-a făcut mai mari la înfățișare decât pe ei" (Coran, 7:69).

Și vorbește de plăcere atât prin cunoaștere, cât și prin excelența fizică, când se spune,
"... Allah l-a ales pe el peste voi și l-a înzestrat cu prisos de învățătură și putere trupească!" (Coran, 2: 247).

Trebuie să subliniem aici că ar trebui să menționăm ambele atribute divine ale lui Al-Qabid și ale lui Al-Basit împreună pentru a transmite semnificațiile puterii și înțelepciunii. Atotputernicul este Al-Qabid la fel cum El este Al-Basit.