Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.

Al-'Aziz الْعَزِيزْ

Atotputernicul a spus:


O, Moise! Eu sunt Allah Cel Preaputernic [şi] Înţelept [Al-’Aziz, Al-Hakim]!

Surat An-Naml 27:9


Cuvântul rădăcină al acestui atribut este 'Izz, puterea, victoria, elevație, neaplecare. Verbul său înseamnă: a consolida sau a sprijini, în: „ Când am trimis la ei doi [trimiși], dar i-au socotit pe ei mincinoși. Atunci i-am întărit și cu un al treilea“ (Ya-Sin 36:14), le-a sprijinit și argumentul lor cu un al treilea mesager. Lingvistic, verbul înseamnă: pentru a depăși, de a supune ...


Al-’Aziz este cel care are singur toata onoarea; El nu este niciodată umilit, nici nu este nedreptățit vreodată; nici imaginația, nici intelectul nu-L poate concepe vreodată. El este Cel care nu poate fi depășit sau în orice fel prejudiciat, cel care nu are nici un egal, nici o asemanare, este victorios și nu este niciodată învins, puternic, Omnipotent care nu poate fi atins.


Atotputernicul s-a descris pe Sine ca al-’Aziz, povestește în cartea sa, Sfântul Coran, o anecdotă despre cum s-a rugat Isus la El:


„... dacă îi ierți pe ei, Tu ești [cel] Puternic, Înțelept [‘Aziz, Hakim]!“

Surat Al-Ma'ida 5:118


El a spus, de asemenea, „ A Lui este mărirea în ceruri și pre pământ și El este Cel Puternic [și] Înțelept [Al-'Aziz, Al-Hakim].“ (Coran, 45:37).
El a dovedit că El are în El toate atributele măreției, spunând: „a lui Allah este puterea și a Trimisului Său și a dreptcredincioșilor“ (Coran 63: 8), și, de asemenea, „Slavă Domnului tău, Stăpânul puterii! El este mai presus de ceea ce spun ei! “ (Coran, 37: 180).In timp ce discuta cu Iblis, El îl citează spunând: „... Pe puterea Ta [jur]! Eu îi voi duce în ispită pe toți,“ (Coran, 38:82).Trimisul lui Allah obișnuia să spună:


„Eu caut refugiu la Măreția Ta, pentru că Tu ești cel care este singurul și unicul Dumnezeu care nu moare niciodată, în timp ce jinns și oamenii mor.“