Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.

Al-Qayyum الْقَيُّومْ

Allah a spus:
"Alif, Lam, Mim. Allah! Nu există altă divinitate în afară de El, Cel Viu [Al-Hayy], Cel Veșnic [Al-Qayyum]!" (Coran 3:1-2).

Cel care este qayyim este un maestru și organizator al afacerilor. "Crezul qayyim" este credința lui Hanafi. Ziua qiyamei este Ziua când toți vor sta înaintea lui Allah, Domnul lumilor, pentru judecată. Al-Qayyum nu este niciodată creat, care gestionează toate afacerile.
Al-Qayyum există absolut pe cont propriu, nu prin alții, în timp ce fiecare ființă există prin El și datorită Lui. Nimic, nici viață, nu poate fi susținut vreodată fără El. Al-Qayyum este veșnicul, Cel veșnic care nu suferă niciodată dispariția. El face dreptate și echitate, Care este autosusținător, care nu doarme niciodată.
Potrivit lui Abdullah ibn Abbas,
Conform unei alte traditii, el a invocat pe Creatorul său spunându-i:
Imam ‘Ali a spus:
Abdullah ibn ‘Abbas este citat spunând că cel mai mare dintre toate atributele lui Allah este al-Hayy al-Qayyum. Oricine înțelege cu adevărat că El, Gloria Lui, este Qa'im, Qayyim, Qiyam și Qayyum, nu-și va îndepărta niciodată inima de a iubi Creatorul.
Al-Qayyum reprezintă independența Sa și dependența tuturor celorlalți față de El, că El nu are nevoie de nimeni, în timp ce toată lumea are nevoie de El.
Allah, Glory to Him, este singurul al-Hayy al-Qayyum: El există pe cont propriu, în timp ce tot ce există depinde de El pentru a continua să existe. Deci, să vă bazați pe al-Qayyum, alături de care nu aveți nevoie de niciun alt susținător, și nu există altcineva pe lângă El care să vă poată susține, și nici altcineva nu vă poate învăța tot ce trebuie să știți.