Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.

Al-Qahhar الْقَهَّارْ

Allah a spus:
Spune: „Allah este Creatorul tuturor lucrurilor; El este cel Unic [și] Biruitor [Al-Wahid, Al-Qahhar]!”. (Coran, 13:16).

Din punct de vedere lingvistic, "Al-Qahhar" derivă din qahr, cucerire, subjugare, înfrângere, câștigând o victorie. Înseamnă depășirea unui lucru sau a unei persoane cu intenția de a-l umili. Cel care îl ia pe altul prin qahr este cel care îl ia împotriva voinței sale. "Al-Qahhar" este un superlativ al "Al-Qahir". Allah, într-adevăr, este Cel care, prin puterea Lui, a supus tot ceea ce a creat autorității și puterii Sale, folosind creaturile Sale așa cum îi place Lui, indiferent dacă le place sau nu. Al-Qahir este Cel care are mâna superioară asupra întregii creații;
"... Allah are putere să facă orice lucru dacă voiește" (Coran, 12:21).

Al-Qahhar este Unul a cărui răzbunare nimeni nu poate rezista. El umilește asupritorii, desparte coloana regilor și împăraților. El este Cel care, alături de a cărui Putere, orice creație este neputincioasă, fără a cărei Putere toate ființele sunt neajutorate. Dacă ne supunem, El ne va satisface nevoile, dar dacă nu o facem, El ne va face să suferim pe măsură ce încercăm să ne atingem obiectivele.
El este Cel care desparte coloana vertebrală a tiranilor și asupritorilor dintre vrăjmașii Săi, supunându-i să-și ia viața departe și umilindu-i, în timp ce nu există nimic care să scape de puterea Lui: toată lumea și totul este neajutorat În stăpânirea Lui.
Al-Qahhar își exercită voința cu privire la creaturile Sale, indiferent dacă le place sau nu, indiferent dacă sunt dispuși sau nu.
El a supus toate ființele prin moarte, astfel încât nimeni nu este în siguranță de la El, nici măcar un înger care se bucură de un statut special cu El, nici un profet și nici un mesager.
Este într-un astfel de sens că cuvântul qahr, după ce a luat sufletele tuturor ființelor, transmite așa cum este implicit în versetul care spune:
"A cui este împărăția în Ziua aceasta?" "A Lui Allah, Cel Unic [și] Atotputernic [Al-Wahid, Al-Qahhar]!" (Coran, 40:16).