Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.

Al-Qadir الْقَادِرْ

În Coranul Sfânt, citim,
"Spune: “El este în stare să trimită împotriva voastră chin, fie de deasupra voastră, fie de sub picioarele voastre, sau să vă amestece în secte și să vă facă să gustați vătămare unii de la alții!” Privește cum tâlcuim Noi versetele [Noastre]! Poate că ei vor înțelege!" (Coran, 6:65).

Atât al-Qadeer, cât și al-Qadir sunt printre caracteristicile lui Allah. Ele pot fi derivate din taqdeer, estimare sau evaluare, sau din qudra, putere, forța, or abilitate. Al-Qadeer face tot în conformitate cu cerința înțelepciunii, nici mai mult, nici mai puțin. Al-Qadeer nu este printre cele nouăzeci și nouă de atribute ale lui Allah, deși este repetat de mai mult de treizeci de ori în tot textul sfântului Qur'an.
Cuvantul de baza al lui "Al-Qadir" este substantivul "qudra", puterea, forța, priceperea, abilitatea etc. Laylat al-Qadr, Noaptea Puterii sau a Destinului, este cu siguranța Noaptea celei mari onori. În Coranul Sfânt, citim următorul verset din Surat al-Ana'm:
"Ei nu-L prețuiesc pe Allah la măsura Sa dreaptă" (Qur'an, 6:91),
adică ei nu-L laudă pe El cum trebuie onorat.
Cuvântul "qadr" înseamnă că Allah este capabil să facă orice, fără a se ocupa de el sau fără sa foloseasca orice mijloace etc. Prin urmare, nu-L epuizează pe El să facă ceea ce vrea. Aceasta inseamna autoritate si putere, adica ințelegerea completa a universului, cosmosului, fără opunerea unui adversar. Cine se poate opune Lui sau poate scăpa de prinderea Lui? Porunca Lui este că ori de câte ori El dăruie ceva, el îi spune: "Fii!" si este. Înseamnă Cel care are puterea completă, Care nu este frustrat de nimic, El nu are nevoie de nici un mijloc de a face nimic.
El măsoară decizia Sa, care conduce universul cu putere și înțelepciune:
"Noi am hotărât astfel și cât de bine hotărâm Noi!" (Qur'an, 77:23)
și, de asemenea,
"Și Noi am creat toate lucrurile bine întocmite" (Coran, 54:49).
Qadar este ceea ce Allah, Cel Mai onorat și Glorificat, decretează și decide.
Un servitor al lui Allah are o putere de a face o serie de lucruri, dar este deficient, pentru că abilitățile sale sunt limitate. Allah, pe de altă parte, face pe slujitorii Săi capabili să facă ceea ce fac prin puterea Lui. Un slujitor al lui Allah are puterea de a face o serie de lucruri, dar el nu poate face totul. El nu poate crea lucruri din nimic. Numai Allah poate.