Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.

Al-Muta'ali الْمُتَعَالْ

Allah a spus:
"Știutorul celor ascunse și al celor vizibile, Cel Mare, Cel Preaînalt!" (Coran, 13.9).

Cuvantul de baza al lui "Al-Muta'ali" este uluww, inălțime, sublimitate, măreție. Verbul său înseamnă și cel care se simte mândru sau chiar arogant față de altcineva și această utilizare este pentru oameni. Am discutat deja atributul "Al-’Aliyy", care este de asemenea derivat din același cuvânt rădăcină. Al-Muta'ali este înălțat în măreția și în onoarea lui, o înălțare pe care nimeni nu o atinge în afară de El.
Omonimul Său este mai presus de ceea ce orice creație a Lui poate concepe sau înțelege, mai presus de ceea ce descrie, măsoară, calculează sau definește creația Lui. Al-Muta’ali este Sublim și este mai presus de tot datorită puterii sau perfecțiunii Sale. El, Gloria Lui, este Cel Prea Înalt datorită Măreției Sale. Înseamnă, de asemenea, că El este ridicat deasupra deficiențelor sau mai presus de a fi conceput de imaginația cuiva. El este foarte, foarte înalt deasupra tuturor creaturilor Sale. El nu are nevoie de nimic din ceea ce creează sau ceea ce El nu a creat; El i-a creat din Generozitatea Lui.
Atributul său plin de compasiune se manifestă cu glorie în toate lucrurile pe care le-a creat. El nu are nevoie de închinarea celor care se închină Lui; El face ca harul Său să fie disponibil tuturor celor care se străduiesc să-l atingă.
Al-Muta'ali se află deasupra falsității celor încrezuți, din necesitate este Înalt și Sublim. Rangul Său este Cel Înalt; El are toată autoritatea. El este Mândru și Mare. Gloria Lui este prea mare pentru a fi înțeleasă sau concepută de creația Lui.
Cel care își păstrează amintirea atributului "Al-Muta'ali" ar trebui să-și modifice comportamentul în conformitate cu aceasta prin hotărârea sa de a nu se închina nimănui decât lui Allah. Cel care își împodobește manierele ca atare va aminti apoi pe cei persecutați și pe cei înfrânți și se străduiește să-i ajute, astfel încât situația lor se va îmbunătăți. Conform unei tradiții,