Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.

Al-Muqtadir الْمُقْتَدِرْ

În ceea ce privește atributul "Al-Muqtadir", Atotputernicul a spus:
"Însă ei au socotit mincinoase toate minunile Noastre și i-am apucat Noi cu pedeapsa Celui Tare, Atotputernic ['Aziz, Muqtader]." (Coran, 54:42).

"Al-Muqtadir" este un superlativ al "Al-Qadir", care sporește prestigiul și uimirea inspirată de acesta din urmă. Al-Muqtadir controlează totul prin puterea Lui care cuprinde toată creația Lui. Puterea Lui este nesfârșită, Care administrează toate afacerile, Care își manifestă puterea Lui sufletelor prin lumina Atributelor Sale al-Muqtadir și le acordă astfel seninătate și securitate.
Ei recunosc și venerează puterea Lui în noaptea târzie și la sfârșitul zilei. Sensul pe care îl sugerează este:
Cel a cărui Putere este mare, care, prin puterea Sa copleșitoare, controlează toate creaturile Sale, El supune pe toți și pe toate în Domeniul Său, a decretat, astfel încât existența a devenit o manifestare a puterii Lui:
"... Iar Allah este cu putere asupra tuturor lucrurilor" (Coran, 18:45).

Unul dintre semnele bunelor maniere ale unui credincios în ceea ce privește al-Muqtadir este faptul că acest atribut va umple întotdeauna inima lui și îi va aminti mereu, atât de mult încât o lumină a luminii Sale va străluci peste el și îl va înconjura întotdeauna. Următoarea este o tradiție legată de Jabir ibn Abdullah As-Salami:
Trimisul lui Allah obișnuia să-i învețe pe tovarășii săi să urmeze istikhara în toate chestiunile, așa cum îi învăța textul Sfântului Qur'an. El a repetat mereu: "Dacă unul dintre voi decide să facă ceva, lăsați-l să se închine de două ori, în afară de ceea ce îi revine, atunci să spună: "Doamne! Caut Istikhara și ajutorul Tău să mă ajute să realizez ceea ce aspir! Te rog să-mi acorzi mulțumirile Tale, căci Tu poți și eu nu pot, și Tu știi și eu nu știu și Tu știi necunoscutul.
Doamne! Dacă știi că această chestiune (și aici indicați ce este) este mai bine pentru mine mai devreme sau mai târziu, sau bine pentru crezul sau supraviețuirea mea sau pentru sfârșitul bun al afacerilor mele, atunci decide-l pentru mine și ușurează-l pentru mine, binecuvântează-mă pentru mine. Doamne! Dacă știi că este rău pentru mine în ceea ce privește crezul meu sau sfârșitul ultim al afacerilor mele sau în legătură cu problema mea mai devreme sau mai târziu, atunci scoate-mă de la ea și permite-mi să dobândesc bunătate oriunde ar fi, atunci fă-mă sa fiu mulțumit cu ea.“
Atributul "al-Muqtadir", El este lăudat și glorificat, este menționat în două versete ale Sfântului Coran: în versetele 42 și 55 din Surat al-Qamar și o dată în versetul 45 din Surat al-Kahf.