Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.

Al-Muqit الْمُقِيتْ

În Coranul Sfânt, citim:
"Cel care face o bună mijlocire [într-o chestiune] va avea și el o parte din ea, iar cel care face o rea mijlocire, asemenea va avea parte din răspunderea [pentru ea], căci Allah este cu putere peste toate [Al-Muqit]." (Coran, 4:85).

"Al-Muqit" derivă din substanțialul rădăcinii, susținerea, mâncarea care susține corpul uman. Ibn Abbas a spus că al-Muqit este al-Muqtadir, Omnipotentul. Al-Muqit creează toate ființele, creând totodată mijloacele pentru întreținerea lor. El le oferă modalități de a avea acces la astfel de mijloace de întreținere; El le-a făcut accesibile ceea ce este necesar și ceea ce este un lux.
El susține trupurile și sufletele. El a luat asupra Sa Însuși faptul de a-Și susține creația. Al-Muqit aude rugăciunea tăcută și răspunde la ea și cunoaște suferința și o înlătură. "Al-Muqit" transmite același înțeles ca al lui "Al-Hafiz", protectorul; astfel, El protejează și susține ființele vii.
Referirea la qoot există în întregul Coran Sfânt. De exemplu, Allah a spus următoarele în Surat Fussilat:
"Și El a pus de deasupra lui [a pământului] munți neclintiți și L-a binecuvântat și a orânduit pe el toate cele necesare pentru hrană, până la patru zile ca răspuns pentru aceia care întreabă" (Coran 41:10).

El susține inimile prin cunoaștere, așa că El este al-Razzaq, dar într-un mod mai specific, pentru susținere includ atât produsele alimentare, cât și cele nealimentare. Qoot este un aliment suficient pentru a menține corpul cuiva în viață. Poate, de asemenea, să însemne Cel care are controlul total asupra a ceva sau a cineva.
Al-Muqit singur este capabil și cunoaște tot. Una dintre bunele maniere inspirate din acest atribut este că atunci când alimentele sunt aduse la tine, trebuie să recunoști Al-Muqit a cărui mijloace de existență sunt destul de spațioase și cuprinzătoare pentru a asigura hrana. O asemenea recunoaștere va face ca lumina acestui atribut să vă ridice spiritual. Dumnezeu vă va face atunci adăpostul comorilor pentru slujitorii Săi, permițându-vă să-i susțineți pe alții, să-i învățați cunoștințele și să-i conduceți la viața veșnică.
Nu căutați îndeplinirea tuturor dorințelor voastre, cu excepția lui Allah, pentru că El deține cu siguranță cheile la comorile supunerii Sale. Conform unei tradiții qudsi, Allah i-a spus lui Moise: "O, Moise! Întreabă-mă în privința tuturor lucrurilor, inclusiv șireturile de încălțăminte și sarea pentru oala ta".