Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.

Al-Muhsi الْـمُحْصِيْ

Allah a spus:
"Pentru ca El să știe că ei au transmis mesajele Domnului lor. El doară cuprinde [cu știința Sa] ceea ce se află la ei și socotește numărul tuturor lucrurilor!" (Coran, 72:28).

Cuvântul rădăcină al lui "Al-Muhsi" este ihsa, ceea ce înseamnă: numărarea sau calculul. Din punct de vedere lingvistic, înseamnă, de asemenea, să tolerați sau să puteți să faceți față. Este, de asemenea, folosit pentru a descrie o bucată de pământ în care există o cantitate mare de pietricele sau pietre.
Allah este al-Muhsi Care urmărește ceea ce facem și ne pregătește pentru Ziua când Îl vom întâlni, adică Ziua Judecății, ziua de recompensă sau de pedeapsă. Al-Muhsi știe toate aspectele precise și minuțioase, secretele a ceea ce este stabilit; El vede ceea ce este evident și cunoaște pe deplin ceea ce este ascuns.
El numără faptele de ascultare față de El, știe totul, ne reține respirația și ne cunoaște insinuările. Cunoașterea Lui a tuturor ființelor existente, atunci când se deplasează sau când se află în nemișcare, și cu toate afacerile și faptele lor.
Semnificația și derivările acestui atribut există în mai multe locuri; aici sunt cateva exemple:
El i-a socotit și i-a numărat pe ei bine. (19:94)

Numai Noi îi înviem pe cei morți și scriem ceea ce au făcut ei mai înainte, ca și urmele lor, și toate lucrurile le-am numărat într-o carte limpede. (36:12)

În vreme ce toate lucrurile sunt adunate într-o carte. (78:29)