Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.

Al-Mu'akhkhir الْمُؤَخِّرْ

Cel Atotputernic a spus:
"În Ziua aceea, i se va vesti omului ceea ce a dat mai înainte și ceea ce a lăsat pentru mai târziu." (Coran, 75:13).

Al-Mu'akhkhir determină politeiștii să rămână în urmă în timp ce ridică rândurile credincioșilor. El întârzie pe cei neascultători și acordă îndrumarea Lui celor care Îl ascultă. El amână pedeapsa opresorului pentru că El este Compătimitor și Milostiv. Ori de câte ori inima voastră este expusă la o lumină a atributelor sale "al-Mu'akhkhir", veți gestiona afacerile dvs. foarte bine, amânând ceea ce a decis legiuitorul că trebuie amânat și uitându-te în jos la ceea ce înțeleptul Însuși s-a uitat în jos.
În Surat Ibrahim (Abraham), citim următorul verset:
"Să nu crezi că Allah nu este cu luare aminte la ceea ce săvârșesc nelegiuiții, însă El doar le dă lor răgaz până într-o zi în care privirile lor vor fi împietrite [de spaimă]." (Coran 14:42).

El a avertizat pe oameni cu privire la Ziua când osânda Lui se va apropia de ei, astfel încât cei care și-au nedreptățit sufletele vor cere astfel:
"Doamne, păsuiește-ne pe noi pentru un termen scurt, ca să răspundem chemării Tale și să-i urmăm pe trimiși!" (Coran, 14:44),
dar li se va spune:
"Dar oare n-ați jurat voi mai înainte că voi nu veți avea scăpătare?" (Coran, 14:44).

Trimisul lui Allah obișnuia să se roage: "Doamne! Te rog să-mi ierți păcatele, ignoranța mea, extravaganța mea și să îmi dai ceea ce știi că e mai bine pentru mine, Doamne, te rog să ierți Păcatele mele deliberate, ignoranța mea, când sunt serios și când nu sunt, și sunt vinovat de toate acestea. Doamne, te rog să ierți ceea ce am avansat și ceea ce am amânat, ce am dezvăluit și ce am spus, căci Tu ești al-Muqadim, și tu ești al-Mu'akhkhir și cu siguranță poți să faci ce-ți place". Atributele "al-Muqaddim" și "al-Mu'ahkhir" nu sunt menționate în textul Sfântului Quran.
Discuția de a avansa ceva și de a amâna altceva a fost tratată în Sfântul Qur'an referitor la omenire, în versete precum:
În Ziua aceea, i se va vesti omului ceea ce a dat mai înainte și ceea ce a lăsat pentru mai târziu. (75:13)

Noi îi cunoaștem pe aceia dintre voi care au fost înainte și Noi îi știm și pe cei care n-au venit încă. (15:24)

Și Noi nu o lăsăm să întârzie decât numai până la un termen hotărât! (11:104).

Unul dintre semnele unui bun comportament al credinciosului cu privire la ambele atribute este că el trebuie să ia un curs de mijloc între frică și speranță excesivă și să fie întotdeauna în alertă.