Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.

Al-Khaliq الْخَالِقْ

Allah a spus:
"El este Allah: Făcătorul [Al-Khaliq]" (Coran, 59:24).

"Al-Khaliq" este derivat din khalq, creând. Allah, Al-Khaliq, Creatorul, este Cel care aduce lucrurile la existența lor, care inventează și inovează fără un model anterior. Unii savanți spun că Al-Khaliq este Cel care Creează lucrurile din nimic, apoi le dăruiește caracteristicilor mișcării și alte calități.
Alții spun că El este Cel care inventează ceea ce văd ochii, care perfecționează creația lor. Totuși, alții spun că El este Cel care a determinat măsura tuturor lucrurilor atunci când au fost învăluiți în vid, perfecționându-i prin binele și bunătatea Lui, aducându-i la existență după voința, dorința și înțelepciunea Lui. Oricine crede că există altcineva în afară de Cel care creează este într-adevăr unul care comite kufr, apostazie, blasfemie, necredință. Allah Atotputernic a spus următoarele:
... Cel care le-a făcut pe toate! Așadar, adorați-L pe El! (6: 102) ... Oare mai este vreun alt creator afară de Allah...? (35: 3)

Ba da! și El este Creatorul Atoateștiutor [Al-Khallaq, Al-’Alim]! (36:81)

... Binecuvântat fie Allah, Făcătorul, Cel Bun! (23:14)

Ibn Abbas a spus că ori de câte ori Mesagerul lui Allah ar fi privit în oglindă, el a spus: Conform unei povestiri a Imam Ali ibn Abu Talib, Trimisul lui Allah zicea atunci când privea în oglindă: