Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.

Al-Khabir الْخَبِيرْ

Cel mai Înălțat a spus:
"Privirile nu-L ajung, însă El prinde toate privirile. El este Cel Blând [și] Bine Știutor [Latif, Khabir]!" (Coran, 6:103).

Al-Khabir este unul dintre atributele lui Allah și înseamnă: Cel care știe totul și care nu scapă nimic din cunoaștere. El cunoaște esența tuturor lucrurilor și cunoaște adevărul în privința lor. Al-Khabir cunoaște cele mai complicate probleme; El știe boala și remedierea ei.
Al-Khabir cunoaște cel mai înlăuntrul tuturor lucrurilor; nimic nu are loc în Domeniul Său fără cunoașterea Lui; Nici un atom nu se mișcă și nu stă în picioare, nici un suflet nu este supărat sau ușor, cu excepția faptului că El știe despre el. El este Cel de la care cunoștințele nu sunt ascunse în pămant sau în ceruri; nimic nu se mișcă în ceruri sau pe pământ, cu excepția faptului că El știe despre punctul său de odihnă sau destinație finală.
Cercetătorii au distins între Al-Khabir și Al- 'Alim. Prima reprezintă cunoașterea, dar când cunoașterea este aplicată problemelor ascunse, atunci se numește khibra, iar cel care o cunoaște este numit Al-Khabir.
Atotputernicul a spus:
"Sau credeți voi că veți fi lăsați așa, fără ca Allah să-i știe pe aceia dintre voi care au luptat și nu au luat ca aliat pe nimeni altcineva decât pe Allah, Trimisul Său și pe dreptcredincioși? Allah este Bineștiutor [Khabir] a ceea ce faceți voi." (Coran, 9:16).
Oricine are o anumită nevoie despre care îi place să ceară lui Allah acela trebuie să recite versetul:
"Oare nu le știe pe cele pe care le-a creat, cu toate că El este Binevoitor [și] Atoateștiutor [Al-Latif, Al-Khabir]?" (Coran, 67: 14)
în mod repetat, până când adoarme.