Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.

Al-Bari' الْبَارِئْ

Allah a spus:
"El este Allah: Făcătorul [Al-Khaliq], Creatorul [Al-Bari'], Dătătorul de chipuri [Al-Musawwir]. Ale Lui sunt numele cele mai frumoase." (Coran, 59:24).

Există puncte de vedere cu privire la explicația "Al-Bari'": unul spune că se referă la Cel care aduce ceva din nimic, Cel care creează ceva care nu a existat niciodată înainte. Se spune că Allah este Al-Bari' al creației, Cel care a adus toate lucrurile în existență din inexistență.
Celălalt înțeles înseamnă tăierea sau scurtarea a ceva. Verbul rădăcină al acestui cuvânt înseamnă tăierea și modelarea unei crengi sau a unui creion. Se poate spune că boala s-a despărțit de el sau că este liber de o pretenție pronunțată de altul. De asemenea, poate fi aplicată metaforic, cum ar fi o persoană care își desparte parteneriatul cu altul sau o femeie care se separă de soțul ei. Allah are bara'a, creat sau inițiat, creația fără model; Bariyyah înseamnă aceia pe care El i-a creat. O altă semnificație este vindecarea.
O frază înțeleaptă spune că cel vindecat trebuie să-și exprime recunoștința celui care l-a vindecat.
"[Allah] Care m-a creat și El este Cel care mă călăuzește, Care mă hrănește și-mi dă de băut, Iar când sunt bolnav, el mă tămăduiește," (26:78-80)?

Cel care cunoaște adevăratul sens al lui "Al-Bari’" este, prin urmare, cel al cărui inimă nu este afectată de evenimente și nici evenimentele importante nu îl iau prin surprindere. De asemenea, se spune că oricine cunoaște cine este cu adevărat Al-Bari’ se va disocia de a se pretinde că are ceva de a face cu forma proprie, temându-se de Puterea Creatorului său, știind că nu îi face o favoare prin închinare și ascultându-L.
Se mai spune că El este Cel care s-a despărțit de toți ceilalți, Cel care nu este niciodată surprins de evenimentele care au loc. Se mai spune că oricine îl recunoaște ca Al-Bari’ se va disocia de a face ceva prohibitiv, căutând refugiu la Împăratul, Cel mai iertător.