Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.

Al-Badi' الْبَدِيعْ

Allah, Gloria și Înălțarea sunt ale Lui, a spus,
[El este] Făcătorul desăvârșit al cerurilor și al pământului și dacă hotărăște un lucru, El spune doar: „Fii” și acesta este! (2:117)

Originea este de a aduce ceva fără a urma un model sau un exemplu. Al-Badi' este Unicul; Nu există nimic asemănător cu El în esența, calitățile sale sau orice face El; El a manifestat minunile pe care El le-a creat ca fiind cele mai frumoase indicații ale înțelepciunii Sale. El a creat toate lumile cosmice fără un model anterior. El, Înălțat este Numele Lui, a spus,
"Însă au fost batjocoriți trimiși și înainte de tine, dară pe aceia care i-au batjocorit i-a cuprins tocmai aceia de care ei și-au bătut joc." (Coran, 6:10).

"Badee’" înseamnă: inițiator; Cel care face ceva nou. "Bid'a" înseamnă ceva nou, o inovație, pur și simplu pentru că nimeni nu a spus-o sau nu a susținut-o. Allah este inițiatorul tuturor lucrurilor fără a urma un model anterior. El nu și-a învățat creația de la nimeni; mai degrabă a inițiat crearea tuturor ființelor, deci El este Creatorul lor, Cel care a început existența lor. Cel Atotputernic, Al-Badi', a adus totul în existență fără a folosi un instrument sau alt material, fără a se limita la timp sau spațiu pentru a putea face acest lucru.
Al-Badi' a manifestat lucrurile minunate a ceea ce a făcut și dovezile extraordinare ale înțelepciunii Sale. El este Cel Absolut care nu are pe nimeni asemănător cu El în calitățile Sale, în înțelepciune sau în orice legătură cu El; El, și numai El, este Absolut Al-Badi' care a creat totul fără a urma un model anterior.
Deoarece nu există cineva ca El în esența, caracteristicile, acțiunile Sale sau orice altceva în legătură cu El, ceea ce îl face pe El originar absolut. Dacă un astfel de lucru este cunoscut în mod obișnuit, el nu poate fi numit "badi'" deloc; așa că acest atribut nu se potrivește cu nimeni în afară de Allah. Nimeni nu a fost niciodată ca El, nici nu va fi vreodată; prin urmare, exemplul Său nu a existat deloc și nu va mai fi niciodată și ceea ce există în afara Lui există din cauza Lui; El, și numai El, este inițiatorul din timpuri imemoriale și pentru totdeauna.

O parte a credinciosului din acest atribut glorios este că, dacă îl repetă destul de des, Allah va face să izbucnească izvoarele înțelepciunii din limba lui; el va fi înțelept în intențiile sale, căci intenția este fundamentul acțiunii. Un slujitor al lui Allah, care își amintește și repetă acest atribut destul de des, fiind pe deplin conștient de semnificațiile sale, va fi expus la frumusețea luminii Sale. Allah, Adevărul, Înălțat și Fericit este El, îi va permite să intre în cercul invenției; El îl va face un maestru ascultat de ceilalți. Una dintre normele de conduită a celor care menționează acest atribut destul de des este evitarea inovațiilor în credință și aderarea deplină la Sunnah.