Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora.

Al-'Adl الْعَدْلْ

Allah a spus:
"Allah poruncește dreptatea, plinirea faptei bune și dărnicia față de rude și El oprește de la desfrâu, faptă urâtă și nelegiuire. El vă îndeamnă pentru ca voi să vă aduceți aminte" (Coran 16:90).

'Adl înseamnă moderare; Al-'Adl este mai presus de asuprire sau inechitate față de oricine în decretele și acțiunile Sale. Mai degrabă, El le acordă tuturor ceea ce este datorat lui; El pune totul în locul potrivit; nimic nu vine de la El decât dreptate. El face tot ce-i place, și hotărîrea Lui cu privire la slujitorii Săi este îndeplinită.
În Surat Al-Ana'm, Cel Atotputernic spune:
"Cuvântul Domnului tău a fost plin de adevăr și dreptate. Nu este nimeni care să schimbe cuvintele Sale, iar El este Cel care Aude Totul [și] Atoateștiutor [As-Sami', Al-Alim]!" (Coran, 6: 115).

El impune dreptatea și echitatea și spune următoarele în Surat al-Nisa (Femei):
"…dacă judecați între oameni, să judecați cu dreptate! Cât de minunat este acest lucru la care vă povățuiește Allah! Allah este Cel care Aude Totul [și] Cel care Vede Totul [Sami', Basir]!" (Coran, 4:58).

Există numeroase tradiții despre povestea lui Allah care atrage atenția asupra "adlului" și evidențierea statutului celor care acționează asupra lui. Unul dintre ele este zicând: Această tradiție este înregistrată de al-Bukhari și Muslim și este citată la pp. 164-165, voi. 3, al lui Al Targheeb wal tarheeb, și la p. 30 din Qabasat min hadith al nubuwwah.